Erasmus 4 young entrepreneurs

28 12 2007

Live from Ηράκλειο, πλέον, μια βδομάδα μετά την επιστροφή μου από τις Βρυξέλλες, σκέφτηκα πως κάποια στιγμή θα ήταν καλό να …κοινοποιήσω την εμπειρία μου από αυτό το μοναχικό ταξίδι. (δεν με χάλασε, η αλήθεια να λέγεται)

 

Που πήγα πάλι???

Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου έγινε, στις Βρυξέλλες, για λογαριασμό της διεύθυνσης επιχειρήσεων και βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τελική συζήτηση για τις προοπτικές και τον τρόπο εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος «Erasmus for young Entrepreneurs» .

 Νέο Erasmus?   Η μοναδική σχέση του επερχόμενου προγράμματος με το γνωστό σε όλους Erasmus (για τους Έλληνες φοιτητές είναι πιο πολύ πάω Ολλανδία, τσακίζω μπύρες και την υποτροφία της διαμονής «σπουδάζοντας») είναι η χρήση του δικτύου των Πανεπιστημίων.
 
Εξάλλου, και το ίδιο το όνομα παραμένει πιλοτικό (και ελπίζω να μην ακούστηκε πολύ γελοία η πρόταση μου να ονομαστεί «Xenophon»!!! -Ξενοφώντας: πατέρας του management-)…περί τίνος πρόκειται, με ένα παράδειγμα:

Κάποιος Έλληνας θα μπορεί να πάει και να εργαστεί για προσυμφωνημένη περίοδο (συνθήκες, κτλ.) σε ένα project μιας ΜΙΚΡΗΣ ή ΜΕΣΑΙΑΣ επιχείρησης αγροτουριστικών εκμεταλλεύσεων (ας πούμε) στην Ισπανία.

Τα οφέλη προφανή. Αυτό που ξεχωρίζω είναι η γνώση και η εμπειρία που θα πάρει ο εργαζόμενος, και από τη πλευρά του employee το διαθέσιμο contact (για ενδεχόμενη επέκταση, εξαγωγές, κτλ.)

Μέσα σε όλα αυτά, προσθέτουμε την εν γένει «ιδιαιτερότητα» του νέου που θέλει να κάνει κάτι δικό του και το μοναδικό τρόπο προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της σύνδεσης των νέων-φοιτητών με την αγορά μέσω του project working.
Δηλαδή, όσο …καπιταλιστικό και …αντισυμβατικό να μας (σας) φαίνεται, αναφέρεται σε νέους επιχειρηματίες/ άτομα που θέλουν να «ιδιωτεύσουν», και όχι μόνο με την έννοια του youth άλλα και του young
-δηλαδή εμπεριέχεται και η ευκαιρία για μια «στροφή» καριέρας που ενδεχομένως θα ήθελε να επιχειρήσει κάποιος-

Τι (άλλο) έκανα εγώ εκεί…

Είχα τη τιμή (και το βαρύ φορτίο…) να εκπροσωπήσω τους Έλληνες students και nascent entrepreneurs, μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νεανικών Επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή μου στα workshops μπορεί να χαρακτηριστεί κλασσική. Οι συν-μετέχοντες, αν μη τι άλλο, ήταν γνώστες και αυτό που ανέμεναν ήταν να …εκφράσω άποψη από τη σκοπιά των φοιτητών που ενδεχομένως θα τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν σε ένα project σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Φωτογραφία από το πέμπτο working group στο οποίο και συμμετείχα.

Ενδιαφέρον, ή? 

Να μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο αυτοαπασχολούμενων στους 27, ενώ το σύνολο των νοικοκυριών της βασίζεται στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις
  Και, για να μιλάμε με στοιχεία, σε όποια μελέτη και να ανατρέξει κάποιος θα βρει το πόσο αλληλένδετη είναι η κουλτούρα και το ταπεραμέντο των Ελλήνων και (κατ’επέκταση των Μεσογειακών λαών) με την πρωτοβουλία και την τάση για αυτοαπασχόληση.

Ότι δηλαδή που προσπαθεί να ενισχύσει μια κοινοτική πρωτοβουλία, που διαβλέπει το δυσμενές μελλοντικό οικονομικό περιβάλλον για τους «μικρούς» και κάνει μια-κάποια προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση

Όλα στρωμένα δηλαδή! Και μετά…?

Παρά την όλη εθνική ανάταση (:~)
η γεύση που μου έμεινε, για ακόμα μια φορά, ήταν πως δεν υπήρχε λόγος να ασχοληθούν περισσότερο με τη μόνη χώρα που ένα τέτοιο γεγονός πέρασε αδιάφορο όχι μόνο από όλα τα αρμόδια υπουργεία (κλασσικό…) αλλά και από ΟΛΕΣ τις ομοσπονδίες επιχειρηματιών/ βιοτεχνών και (σχεδόν όλα) τα πανεπιστήμια.

Παραμένει οξύμωρο το ότι δέχθηκαν εκπρόσωπο των φοιτητών-επιχειρηματιών και από τους άλλους «σοβαρούς» εταίρους όχι μόνο δεν υπήρχε εκπρόσωπος, αλλά ουδείς ασχολήθηκε  με το πρόγραμμα… Στο τελευταίο, πάντως, εύχομαι να κάνω λάθος και να μάθω κάποια στιγμή πως (λ.χ.) το σωματείο craftsmen της Πρέβεζας έστω πάτησε στο linkακι του προγράμματος ή πήρε ένα τηλέφωνο να μάθει τι έγινε…

 

Φωτογραφία από το τελικό plenary session.

 

Στο φινάλε… 

Παραμένω στο ότι, εδώ, απλά γράφω τις εντυπώσεις μου και δεν υπάρχει λόγος να γεμίζω …απαισιόδοξα Bytes για το τι δίκτυα υπάρχουν και την ικανότητα (ή μάλλον τη Θέληση) της προώθησης μιας τόσο forward-thinking πρωτοβουλίας κατά την εφαρμογή του τελικού προγράμματος -μετά το 2009- στη χώρα μας…
Για  κράξιμο υπάρχουν τόοοσα άλλα
blogs.. :P

Κλείνοντας, μεταξύ άλλων κρατάω τη γνωριμία και τη δυναμική συμμετοχή των δύο συμπατριωτών (οι οποίοι βρέθηκαν από …σπόντα στο συνέδριο), το υψηλό επίπεδο των σύνεδρων που παρευρέθησαν και κυρίως το γεγονός ότι ήταν άνθρωποι ΝΕΟΙ (καθώς το πρόγραμμα αφορά νέους – λογικό, αν και αλλιώς μας μαθαίνουν εδώ..)

Θα πρέπει, επίσης, να κάνω και μια «σπονδή» στο ξενοδοχείο (-άρα, μάλλον) στο οποίο έμενα, σε 2 hotspots της πόλης που είχα την ευκαιρία να βρεθώ, όπως και την ομάδα (που ήρθε από την Αθήνα στο πλαίσιο γνωριμίας με το Ευρωκοινοβούλιο) για τη τίμη (και την παρέα!) που μου έκαναν, ώστε να συμμετάσχω και εγώ ο ίδιος…

Για οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με το πρόγραμμα, με μεγάλη μου χαρά να απαντήσω….
mail me, pliz: hspinthakis at gmail dot com


Ακολουθούν fotosYi haaaaa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Καλλιτεχνικές (…) φώτο από το χώρο υποδοχής του meeting.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάλλον… τυπικές εικόνες για την πόλη των Βρυξελλών.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

4 Σχόλια

9 01 2008
specton

Καμιά φώτο από Nord δεν παίζει

ωραία τα λες 🙂

10 01 2008
haridimos

Υπάρχει μία – αλλά βιαστική.
Μία ώρα πριν τη πτήση μου (!!!), έτρεχα να προλάβω το τρένο και χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα στη …γειτονιά! Αλλά τι να το κάνεις, αν η foto χαλάει τη μαγεία, δεν αξίζει το post 😛
Next time, i guess…

10 01 2009
Kostis Zoupanos

Καλησπέρα και καλή χρονιά.
Ήθελα να ρωτήσω αν το παραπάνω πρόγραμμα έχει οριστικά τελειώσει ή/και αν θα υπάρξει μελλοντικά κάποιο παρόμοιο.
Ευχαριστώ

10 01 2009
haridimos

Καλή χρονιά και τα δέοντα για επιτυχίες.
Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα …αρχίσει!
Έχει περάσει 1 ολόκληρος χρόνος, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.
Στη τελευτία ενημέρωση που είχα, πριν περίπου 6 μήνες, προσκαλούσε στην ιστοσελίδα: http://www.entrepreneurexchange.eu/, στη ψηφοφορία για το όνομα του προγράμματος.
Η ψηφοφορία είναι ακόμα ανοιχτή!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: